maandag 25 augustus 2014

Van kleine shirts en grote tassen

Ik dacht eigenlijk allang te weten wat m'n naai-specialisatie zou worden. Ik zou een tassen-expert worden. Van tassen kun je nooit teveel hebben, er valt eindeloos mee te variëren en mocht er eens eentje te groot of te klein uitvallen, hoeft-ie niet meteen de prullenbak in.

Zo naaide ik een luiertas (op aanvraag!) voor mijn schoonzusje. Wegens een te krappe planning zelf geen foto's gemaakt, maar inmiddels heb ik er een paar toegestuurd gekregen :).


Het patroon heb ik hiervandaan, maar ik heb er een rits ingezet, in plaats van een magneet- of klittenbandsluiting, aangezien zo'n tas, aldus mijn schoonzus, nog al eens over de kop wil vliegen ;). De onderkant van de tas is van waterdichte outdoorstof, zodat de binnenkant lekker droog blijft als de tas per ongeluk in een plas terechtkomt. 

De te krappe planning zorgde ervoor dat ik deze tas af moest maken op de naaimachine van mijn moeder. Geen probleem, dacht ik, als je op één naaimachine kan naaien, kan je op alle naaimachines naaien. Maar dat viel even vies tegen. Niet alleen omdat ik alle handige snufjes die mijn naaimachine kan moest missen (snelheidsbeperking bijvoorbeeld, erg handig bij het aannaaien van ritsen), maar het gevóél was ook gewoon heel anders. In het begin was het een beetje alsof ik in het donker aan het naaien was ;). Wat was ik blij toen ik weer op m'n eigen Brothertje kon... 

Vreemd genoeg rollen daar bij mij, de zelfbenoemde tassen-expert-in-spé, plots geen tassen meer vanaf, maar alleen nog kledingstukken voor mijzelf. Misschien omdat ik iedereen in m'n omgeving al van een tas heb voorzien ;). En het helpt dat m'n bloesje, waar ik de vorige keer over blogde, een echt succes is. Waarmee ik bedoel dat ik het ook daadwerkelijk draag. Waar andere mensen bij zijn!

Zelf-maken biedt natuurlijk ook de mogelijkheid een kledingstuk echt helemaal aan te passen naar m'n eigen maat. En aangezien ik nogal klein van stuk ben, is dat best interessant. Zo vond ik vorige week een gratis t-shirt patroon speciaal voor de 'petites' onder ons.


Ik wilde voor de eerste try-out geen nieuwe stof gebruiken en heb daarom de restjes van m'n tricot-jurkje gebruikt. Ik had alleen van beide niet genoeg om er een heel shirt uit te halen, vandaar dat ik het patroon maar dwars doormidden geknipt heb, wat in bovenstaand tweekleurig shirt resulteerde. Ik weet nog niet zeker of ik het heel geslaagd vind zo, maar volgens vriend 'kan het prima, voor werk enzo'.

Het patroon is verder goed, de lengte is inderdaad perfect voor mij (ben 1,58m). Alleen de mouwen zijn een beetje te wijd. En de bij het vastzetten van de halsbies heb ik de nek een beetje uitgerekt, die gaapt nu wat. Aangezien het dus al niet een perfect t-shirt meer was, ben ik gaan experimenteren met het omzomen. Ik was te lui om m'n tweelingnaald te installeren en heb in plaats daarvan een raar soort zigzag-steek gebruikt. Geen idee waarvoor-ie eigenlijk bedoeld is, maar hij rekt goed mee en ziet er grappig uit.


Tijd zal het leren of ik ook dit kledingstuk in gezelschap zal durven dragen. Anders kan het altijd nog als pyjama-shirt dienen. Of ik maak er een tas van ;)

4 opmerkingen:

 1. Je kan goed naaien, maar ook echt leuk schrijven.
  Groetjes, je zus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een leuk shirt. Juist wel leuk met de twee verschillende stoffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een hele leuke T shirt en je tas mag ook gezien worden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, de tas is mooi geworden ondanks dat je de laatste helft in "het donker" genaaid hebt.
  Het shirt is apart, leuk en creatief bedacht.

  BeantwoordenVerwijderen