maandag 7 juli 2014

Zomaar een Nederlandse stofmarkt in Göttingen!

Geheel en al toevallig sloeg ik vorige week maandag het lokale krantje open (doe ik anders nooit) en wat ziet mijn oog? Een aankondiging van een stoffenmarkt in Göttingen voor het weekend erna! En wat voor een stoffenmarkt? Een Deutsch-Holländischen Stoffmarkt!Daar maakte mijn hart een sprongetje om! In Göttingen zijn namelijk welgeteld 2 winkels die stoffen verkopen. Het aanbod is op zich niet eens zo slecht, maar toch niet helemaal te vergelijken met een hele Albert Cuyp vol met stoffenwinkels. Bovendien zijn fournituren in Duitsland om onduidelijke redenen veel duurder dan in Nederland. Dus daar was ik van de week al een beetje teleurgesteld over, toen ik op zoek ging naar stof voor een volgend project en helemaal niets kon vinden. En nou zouden ineens de Nederlandse stofwinkels naar mij toe komen? Helemaal geweldig!

Snel sloeg ik er de website op na voor de details. Ik citeer: "Manche Stände sind so mit Stoffen verhüllt, dass man sich den Kontakt zu einem Verkäufer regelrecht „bahnen“ muß. Ist der Kontakt erst einmal hergestellt, wird man jedoch nett und zuvorkommend beraten - oft mit holländischem Zungenschlag. Gut zwei Drittel der Anbieter reisen aus unserem Nachbarland an, wo Stoffmärkte schon eine lange Tradition haben." 

En dus heb ik afgelopen zaterdag een paar zalige uurtjes in stoffenhemel doorgebracht. De markt zelf was op een vreselijke locatie (een parkeerterrein van een lelijk winkelcomplex) maar was wel lekker ruim. Het was ook niet superdruk, dus het was heerlijk snuffelen. 


Supergrappig om midden in Duitsland op een markt te lopen waar de marktmannen in het plat-Nederlands naar elkaar roepen: "Nog een bakkie koffie, Willem?!" Natuurlijk heb ik zoveel mogelijk bij de Nederlandse kraampjes geprobeerd te kopen. De verkopers waren verbaasd een Nederlandse in het kooppubliek te treffen en vonden het volgens mij wel leuk om even in hun moedertaal met een klant te kunnen kletsen. Maar twee stofjes die ik mooi vond hadden ze alleen bij een Duitse kraam. Ook daar werd ik heel vriendelijk geholpen hoor, maar toch opvallend dat ik bij de Nederlandse kraampjes ruim 20 cm meer stof kreeg dan ik vroeg, terwijl de Duitsers dat precies op de centimeter afmaten ;). 

En mijn buit? 


Vier lapjes katoen van een meter, 5 rolletjes garen (voor 4 euro!), 4 magneetsluitingen (2x zo goedkoop dan ik in Göttingen in de winkel zag liggen) en twee blinde ritsen. Hoewel ik me aardig heb ingehouden, is mijn voornemen om alleen stof te kopen als ik een concreet project in gedachten heb, hiermee de lucht in gegaan. Inmiddels heb ik al wat ideetjes. Zo kwam ik vandaag een leuk (gratis!) patroon van een bloesje tegen op Burda, waar ik één van de stofjes voor wil gebruiken. Weet alleen nog niet welke, en ik kan heel slecht kiezen. Wat denken jullie dat het leukste stofje hiervoor is? Ik hoor het graag :).

Van links naar rechts, boven naar onder: Bellissimi Flori van Poppy, Stenzo, Minimals van Poppy en nog eens Stenzo.

2 opmerkingen:

  1. Linksonder of rechtsboven zou ik doen, denk ik. Het is vast dezelfde stoffenmarkt die wij 2 keer per jaar hebben. Leuk zeg!
    Groetjes, Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk voor je zeg. En een leuk patroontje. Rechtboven vind ik wel passen.

    BeantwoordenVerwijderen