woensdag 25 juni 2014

Van oude broek naar schoudertas

Nadat ik al eens een oude broek van mijzelf in een keukenschort omtoverde, kwam vriendlief aanzetten met een broek van hem. Op sommige plekken tot op de draad versleten en daarom afgekeurd om nog als kledingstuk te dienen, maar vriend vond de stof van de broek zo mooi, dat-ie moeite had met afscheid nemen. Zo onstond het idee om er een schoudertas van te maken voor vriend. De broekzakken met hun mooie details zouden dan hergebruikt kunnen worden als extra zakjes in de tas.


Hij wilde een niet al te grote, stoere messenger bag. Daar had ik al eens een patroon voor gevonden, en deze werd (schoorvoetend, want er stond heel groot 'bag lady week' boven en het moest dus vooral wel een hele stoere mannentas worden, haha) geaccepteerd door vriend, op voorwaarde dat de sluiting van de flap 'wat minder vrouwelijk' zou worden ;). 

Ik heb de bruin-grijze stof van de broek gecombineerd met een restlapje knalrode katoen. Ik had ook nog een restje rode paspelband, voor een extra accent. Als tussenvoering heb ik vlieseline h640 gebruikt, waar ik erg tevreden over ben. Het geeft precies de juiste hoeveelheid stevigheid, zodat de tas nog wel vervormbaar is en niet als karton aanvoelt, maar wel z'n vorm behoud als er niets inzit. Ik ben erg blij met het resultaat (en vriend nog meer, want minder kritisch over scheeflopende naadjes ;)), dus wees voorbereid op een heleboel foto's!


Een aantal details waar ik echt van kan genieten: de rode paspelband die nog net aan de zijkant eruit komt piepen, de verstelbare schouderband die precies in de metalen ringen past, het dubbele stiksel op de flap.

Voor de achterkant gebruikte ik een stuk met een achterzak van de broek. Zo mooi, die sluiting met knoop en de plooitjes erboven!


De flap heeft een magneetsluiting. Stoerder en handiger dan de knoopsluiting die het patroon voorschreef. 


Achter de paspelband zit nog een groot voorvak, gevoerd met rood katoen.De tweede achterzak heb ik gebruikt aan de binnenkant. Uit symmetrie-overwegingen heb ik dan alleen de zijkanten en onderkant van de voering van rood katoen gemaakt, wat ik een erg leuk effect vind hebben.


Aan de voorkant van de binnenkant zit ook nog een extra klein vakje, voor losse muntjes ofzo. Vriend had dat nog ontdekt tussen de overgebleven restjes broek en wilde het er graag nog in hebben. Het riemlusje van de tailleband moest er van hem aan blijven, zodat hij er eventueel nog iets aan kan hangen. Leuk idee, toch?


De volgende tas die ik ga maken mag wel weer lekker meisjesachtig, want die wordt voor mezelf :). Patroon en stof ligt al klaar. Tot gauw!


8 opmerkingen: