dinsdag 11 maart 2014

Een naaikistje met geschiedenis

Ik merk dat mijn nieuwe hobby een bron van goede onderwerpen is in gesprekken met dames-boven-een-(on)bepaalde-leeftijd, voor wie leren naaien nog een vanzelfsprekendheid was. Het is een leuke aanleiding om over 'vroeger' te praten. 

Zo kwam ik erachter dat mijn inmiddels overleden oma vroeger ook genaaid heeft. Ik kan me dat niet herinneren, voor zover als ik weet verstelde mijn moeder haar kleren voor haar. Maar ik kan me goed voorstellen dat ze, toen haar vier kinderen allemaal nog thuis woonden, heel wat sokken heeft gestopt en kapotte knieën in broeken heeft hersteld. Het bewijs daarvan is haar mooie, houten naaikistje, met prachtige, antieke naaispulletjes erin. Dat kistje stond inmiddels bij mijn ouders in de kast en sinds kort ben ik er de gelukkige bezitster van. 
Het was net een klein schatkistje om uit te zoeken. Ouderwetse, houten klosjes; een radeerwieltje met haar initialen erop geborduurd (M M, haar meisjesnaam nog); een naaldenblikje gevuld met kleine drukknoopjes; spelden van het merk Prym (dat nog steeds bestaat), afkomstig uit West-Duitsland; allerlei knopen, waarvan ik zeker weet dat er een aantal ooit aan een vest van mijn opa hebben gezeten, in een sigarenblikje, dat ook van mijn opa afkomstig is. En een merklap, geborduurd toen mijn oma 10 jaar oud was, wat destijds alle meisjes van die leeftijd moesten maken. Ze heeft het al die tijd bewaard, wat ik heel bijzonder vind. Jammer genoeg is de lap een beetje vergeeld en hier en daar wat beschadigd. Misschien ga ik het evengoed eens inlijsten.


Ik heb alles afgestoft en opnieuw geordend en samengevoegd met mijn eigen naaispulletjes. Zo leuk dat ik nu mijn eigen naaikistje heb, dat me herinnert aan mijn oma. Jammer dat ze me de verhalen achter de voorwerpen niet meer kan vertellen.


7 opmerkingen:

 1. Wat grappig, dat kistje. Ik wist ook niet dat dit er nog was! Mooi verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's heb je gemaakt en een leuk verhaal geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Maaike, we hebben al je naaiwerkjes bewonderd en zijn tot de conclusie gekomen dat je een carrière switch moet gaan maken: wat zou je denken om toe te treden in de wereld van de haute couture? Het naaikistje komt Alex erg bekend voor. Van hieruit is inderdaad menig sokje gestopt en knoopje aangenaaid. Mooi dat je hier zo blij mee bent. Groetjes, Alex & Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik laat het wel weten als ik meedoe met Project Runway. Leuk dat jullie een kijkje kwamen nemen hier! Groetjes, Maaike

   Verwijderen